Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I pravičák může být proti Radaru.

Co se ohledně otázky umístění americké radarové základny na našem území týče, je předem jasné, že ačkoli je veřejné mínění jakékoli, nezmění to nic na tom, jak se nakonec rozhodnou poslanci. Je to přecijenom česká specialita a současná laxnost národa nezapříčiní nějakou masovější demonstraci, ne-li revoluci, která by rozhodnutí ovlivnila. Situace navíc zneužívají komunisté a jiní leváci, což je také špatné.

 

 

   Nebudu se tady zabývat nějakými věcmi typu, že radar vydává nějaké škodlivé záření nebo je hlučný, jak argumentují vsi v okolí Brd, protože (nic si nebudeme přeci nalhávat) dobře víme, že to jsou nesmysly a nikoho to nezajímá. Projednává se tu pobyt cizí armády na našem území. Takový je problém, narušení národní suverenity. Jsem již připraven na to, že mě v diskuzi (od toho částečně i je) budete napadat a nazývat komunistou nebo čímsi takovým, protože to jsou hlavně oni, kdo se vyjadřují proti tomuto kroku. A z jakého důvodu? Logicky, výspa socialismu v Rusku zůstala, tak je jasné, že argumenty proti umístění radaru jsou především obavy ze zničení vztahů s Ruskem nebo i naprostému znepřátelení. A to nebude českému komunistovi nikdy po chuti. Třese se stejně, jako v dobách „kontrarevoluce“ v roce 1968. Není neobvyklé slyšet postaršího občana vyslovovat myšlenku, že nechce na našem území žádné Američany-imperialisty, protože věří ve věčné Rusko.

   Jako člověk politicky orientovaný pravicově toto vidím jako hrozbu pro celonárodní politický názor. Výše jsem se zmínil o úspěšné propagandě komunistů, která si svými protiradarovými akcemi stále přivolává více pochlebníků a stávají ne tak nebezpečným živlem. A způsobuje to také i společenské škatulkování, že kdo je pro radar, je logicky amerikanista, ale kdo je proti tomu, je komunista. Je to další nonsens, ale mnoho lidí si to takto vykládá a pak to dopadá tak, že mnoho mladých lidí sympatizuje s levicí. Ale co národní hodnoty? Ty přece nejsou slučitelné s komunismem ani kosmopolitismem. Zapomnělo se snad na tento politický názor? Podotýkám, že i pravičák může být proti radaru. Jedná se zejména o vlastence nebo odpůrce globalizace. Bohužel jejich slovo ve společnosti je kvůli pohnuté minulosti velmi oslabené a to je na škodu. Mimojité dalším problémem je, že se sílící podporou levice bude česká společnost opět zkažena komunismem, aniž by se ji povedlo ještě zcela očistit. Ale to již odbíhám od tématu.V úvodu ivlem.  nebezoutkou ala, nebomi stále přivolává více sou i naším národem. olitiku raději ani zmitříc. em pro bezpečnost

   Spojené státy americké pouze zřídkakdy měly nějaký důležitější vliv na naše dějiny. Podotýkám, že uznání Československa jako Dohodového, samostatného a vítězného státu v roce 1918 či osvobození Plzně 8.5.1945 jsou nevypustitelné, ale na současnou situaci nemají žádný vliv. Navíc jako obchodní konkurent Evropy nebo jejich vojenské akce či kulturní asimilace ve světě jsou logické důvody pro neoblíbenost Ameriky na našem území.

   Nešťasnou volbou ovšem je, že se naše nejsilnější pravicová strana rozhodla jít Američanům po vůli a rozpoutala tak nebezpečnou hru z ohněm. Za tuto výtku se jistě stanu dalším terčem kritiky. Na to odpovím takto: Ano, je mi jasné, že jsme spojenci a členy společné aliance, ale radar nemá v NATO vůbec nic společného a slouží pouze k ochraně USA samotného. Jedině silná politická korupce a intrikánství mohly donutit uvažovat naši vládu ochotně se stát obětním beránkem pro bezpečnost jiného státu.

   Podotýkám, že se nesmíme zapomínat na svou minulost, abychom z ní mohli čerpat pro lepší budoucnost. Nestalo se něco v naší národní historii něco podobného už jednou. Zejména mě mrazí v zádech, když jsem četl ve smlouvě SOFA tuto větu: „Česká strana přebírá odpovědnost za vnější bezpečnost radarové stanice.“ Takovýto bod je sice oprávněný, avšak i  lehce zneužitelný. Snadná záminka pro obsazení země pro „neposlušnost“. Jedná se tedy o věc nebezpečnou čistě pro naše soukromí. A nepředpokládejme, že by se nás někdo zastal. Že by Francie? Sotva. Naše právo na nekonfliktnost a bezpečí je stejné jako každého v NATO, ale prošlo by například Slovákům postavit radar v Rumunsku jako obranu proti Maďarům? Nemyslím si a ostatní se nad tímto jistě pozastaví a řeknou, že píši nonsensy.

   Nejsem zastánce Evropské Unie, ale tentokrát se musím zastat její existence jako základnu jisté entity, jíž je možno pojmenovat „Sjednocená Evropa“. Není tedy takové ustupování roztahovačnosti USA naopak zmenšování vlastní moci ve světě? Nemá to tak být. Na USA se musíme koukat jako na politickou a obchodní konkurenci, nikoli jí vycházet vstříc.

Autor: Adam Vaněk | pondělí 22.9.2008 13:39 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Adam Vaněk

Úvaha o létajících vejcích

V posledních dnech se česká společnost buď baví nebo horší nad útoky na vůdce české sociální demokracie Jiřího Paroubka. Názory jsou opravdu všelijaké. Sociální demokraté a jejich zastánci proti tomu oprávněně brojí a berou to jako zločin a – opravdu nečekaně – označují za válečné štváče své úhlavní nepřátele, tedy občanské demokraty. Ta to logicky popírá. A co si myslí obyčejní lidé? Kde je pravda? Co vlastně celá tato aféra způsobuje nebo dokonce může způsobit?

27.5.2009 v 12:58 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Morální strážce – boj proti nečestnému úplatkářství

Dle soudů lidí prostých je míra korupce nejen tam nahoře, ale je jí protkána celá společnost. To není nic divného a netypického pouze pro dobu, v níž žijí tyto generace, pouze se o tom více mluví. Nijak však nemá býti těmi řádky vyslovován souhlas nad oním jevem. Není ostatně nijak pěkné, kterak mnohé problémy jsou zametány pod stůl a lačná česká duše skáče po úplatcích jako dobrém obohacení a pak když ve společnosti jsou takto zkaženi všichni a všichni navzájem si toho jsou vědomi, nelze změnit společnost, neboť se každý bojí něco říct, aby jej páni kolegové a kolegyně neudali a sami tím sebe na čas vyřadili ze světla podezření a pohrdání slušných lidí.

21.5.2009 v 13:17 | Karma: 7,94 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Být euroskeptikem neznamená nevěřit v Evropu

Stůj, člověče český a evropský a považ, že se opět pohybuješ na ostří nože! Ať máš jakýkoli názor, nikdy si nemůžeš být jist, co i Tvým jménem je projednáváno tam nahoře v honosných palácích pražských. Přeješ si snad být svědkem vzniku druhého sovětského svazu? Buď euroskeptik a zastav to šílenství! Ano, ty. Zdroje revolučních a reformních změn, zlidštělí bohové, je vždy jednotlivec. A hloupý dav je nástrojem jeho moci a vůle.

6.5.2009 v 17:23 | Karma: 13,17 | Přečteno: 828x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Pád – šance pro všechny!

Je to nadmíru mrzuté, že mocichtiví socialisté svhrli vládu v době, kdy angažovanost ČR má velký vliv na zahraniční prestiž a též jistou dávku zodpovědnosti. Situace vzniklá bohužel jednou z povahových vlastností nás Čechů – vzájemné závisti a nepřejícnosti. Co se však stalo, stalo se. A my musíme nést následky.

25.3.2009 v 8:42 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Úvaha o češtině - Jazyk vskutku světový?

Někteří kritizují, že tolik vychvaluji češtinu a říkám, že je lepší než jiné jazyky. Ale já se za to nestydím a klidně řku: „Čeština jazyk lepší latiny jest.“ Co je na tom tak špatného, že mám rád svůj rodný jazyk, jak jinak si oni mudrlanti myslí, že se z oněch velkých jazyků stali velké jazyky? Jejich vlastní mluvčí je mají rádi a cení si jich a hájí je před ostatními.

15.3.2009 v 16:14 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1000x
Pracující filosof.