Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úvaha o létajících vejcích

V posledních dnech se česká společnost buď baví nebo horší nad útoky na vůdce české sociální demokracie Jiřího Paroubka. Názory jsou opravdu všelijaké. Sociální demokraté a jejich zastánci proti tomu oprávněně brojí a berou to jako zločin a – opravdu nečekaně – označují za válečné štváče své úhlavní nepřátele, tedy občanské demokraty. Ta to logicky popírá. A co si myslí obyčejní lidé? Kde je pravda? Co vlastně celá tato aféra způsobuje nebo dokonce může způsobit?

 

 

   Stalo se pro mě dosti překvapujícím, když jsem se dozvěděl, že i mladí lidé jsou v otázce tohoto problému rozdělení. Vyskytuje se mládež a studenté, kteří jsou nadšení z toho, že se jejich vrstevníci odvážili vyjít na politické mítinky a vyjádřit svůj názor, co si spíše než o soc. dem. o samotném J.P. myslí a schvalují to, neřku-li, že se „vaječné legie“ rozšíří i o jejich řady. Ovšem též mám i dost známých, kteří tyto činy odsuzují jako zbabělost, trapnost, někteří dokonce věří tomu, že za útoky dokonce stojí občanská demokratická strana (čemuž já nevěřím, důvody viz níže). Avšak nemluvme pouze o generaci mého věku. Lidé jsou rozštěpení názorově napříč všemi věkovými skupinami. Zajímavé jsou ostatně názory starších lidí, poněvadž mezi nimi jsou buď relikty komunistických fanatiků, pro něž je Paroubek reinkarnovaný baťuška Stalin a Gottwald-osvoboditel a nebo stárnoucí intelektuálové, kteří to považují za nemorální a škodící pověsti opozice, což je pravda.

   Dle mého názoru může tato aféra znamenat několik faktorů. Začnu s tím lepším: Rozhodně bychom měli vítat, že mladí lidé se nebojí dát ránu nenáviděnému člověku, je to symbol toho, že se národ probouzí z letargie a že mládež vychovaná ve státě v pošramocenou minulostí začíná mít konečně zájem o politiku! Když budou lidé aktivně zainteresovaní do oněch problémů, sníží to mnohé neduhy ve vysoké politice. Znamená to také, že společnosti začíná docházet trpělivost s překonanou a nesmyslnou levicovou politikou a chce s tím něco dělat. Žel však zde je zároveň i jiskra problému.

   Skutečnost, že se lidé vůbec obtěžují vyrazit z pohodlí domova nebo narušit stereotyp svého života a dokázat někde ve shromáždění, že se jim něco nelíbí už znamená že není něco v pořádku. Zejména, jde li o vysokou politiku a sociální demokracii hlavně. Těmito činy byly ovšem rozbouřeny vody a je třeba očekávat odvetu. Takovéto útoky (neřku-li zesílí-li, například pokud vejce vystřídají kameny nebo něco horšího) zároveň jsou elixírem síly pro nenáviděné. Budou-li takto utiskováni, znamená to, že se více semknou a budou se pochopitelně snažit se ubránit a když to půjde, potrestat viníky. A vzhledem k tomu, že levicová část národa je zfanatizovaná ve stádním principu (fungující dědictví totalitního režimu) a k volbám z „nutné povinnosti“ chodí, je třeba, aby se podobně semkla i druhá, pravicová a sekularizovaná společnost. Na jednu stranu je situace jednoduchá. Politika nikdy nebyla v jádru „dobrá“ a když je cílem snah „pouze“ svrhnout J.P., pak stačí jedno: volit někoho jiného, ale názor musí být jednotný. Občanští demokraté, kteří nemají vzhledem k některým svým činům pověst zrovna bez mráčku mohou být východisko, ale také nemusí. Je však zcela logické, že tato politická strana nemá zapotřebí takové věci jako štvát lidi do „vajíčkových pochodů“, protože jí musí být předem jasné, že tím uškodí sami sobě. Lidé nemají rádi Oranžové, ale když by viděli, k čemu všemu by se odvážili Modří, nejspíš by klesli u lidu ještě hlouběji. A to si zvlášť před volbami nemohou dovolit. Ať je tomu jakkoli, iniciativa útoků vzešla spíše z lidu, přesněji studentstva. Pro politiky by takový krok byl jednak hanebný, jednak příliš riskantní.

   Dovolil bych si situaci přirovnat k ideologickým rozporům v Římské říši na přelomu 3. a 4. století, kdy v dávných krajích a mezi lidem se již povážlivě vzmáhalo křesťanství a později zvítězilo nad starými náboženstvími. Křesťané byli tehdy také pouze stádo fanatiků z řad chudiny a otroků, ale s pevným cílem a jedním bodem, kdežto pohané byla velmi pestrá a nejednotná směsice všech různých přírodních a filozofických nauk, které ač byli myšlenkově mnohem více na výši než křesťané, nemohli být později důstojným soupeřem. A stejně jako teď my házíme na naše odpůrce vejce, tak Římané je mučili, popravovali, házeli divoké zvěři. Bez úspěchu, naopak ještě jejich víra sílilia. Problémem bylo, že nápad rázného a funkčního řešení problému přišel moc pozdě a také že řešit problém, zvlášť v ideologii, pouze násilím nemůže být nikdy zcela úspěšný. Lůza zvítězila a s ní zpátečnický myšlenkový proud, který zastavil vývoj všech věd a jedince bezmála na dvě tisíciletí. Nedovolme, aby se toto opakovalo, byť v jiném světle.

Autor: Adam Vaněk | středa 27.5.2009 12:58 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

Adam Vaněk

Morální strážce – boj proti nečestnému úplatkářství

Dle soudů lidí prostých je míra korupce nejen tam nahoře, ale je jí protkána celá společnost. To není nic divného a netypického pouze pro dobu, v níž žijí tyto generace, pouze se o tom více mluví. Nijak však nemá býti těmi řádky vyslovován souhlas nad oním jevem. Není ostatně nijak pěkné, kterak mnohé problémy jsou zametány pod stůl a lačná česká duše skáče po úplatcích jako dobrém obohacení a pak když ve společnosti jsou takto zkaženi všichni a všichni navzájem si toho jsou vědomi, nelze změnit společnost, neboť se každý bojí něco říct, aby jej páni kolegové a kolegyně neudali a sami tím sebe na čas vyřadili ze světla podezření a pohrdání slušných lidí.

21.5.2009 v 13:17 | Karma: 7,94 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Být euroskeptikem neznamená nevěřit v Evropu

Stůj, člověče český a evropský a považ, že se opět pohybuješ na ostří nože! Ať máš jakýkoli názor, nikdy si nemůžeš být jist, co i Tvým jménem je projednáváno tam nahoře v honosných palácích pražských. Přeješ si snad být svědkem vzniku druhého sovětského svazu? Buď euroskeptik a zastav to šílenství! Ano, ty. Zdroje revolučních a reformních změn, zlidštělí bohové, je vždy jednotlivec. A hloupý dav je nástrojem jeho moci a vůle.

6.5.2009 v 17:23 | Karma: 13,17 | Přečteno: 828x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Pád – šance pro všechny!

Je to nadmíru mrzuté, že mocichtiví socialisté svhrli vládu v době, kdy angažovanost ČR má velký vliv na zahraniční prestiž a též jistou dávku zodpovědnosti. Situace vzniklá bohužel jednou z povahových vlastností nás Čechů – vzájemné závisti a nepřejícnosti. Co se však stalo, stalo se. A my musíme nést následky.

25.3.2009 v 8:42 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Úvaha o češtině - Jazyk vskutku světový?

Někteří kritizují, že tolik vychvaluji češtinu a říkám, že je lepší než jiné jazyky. Ale já se za to nestydím a klidně řku: „Čeština jazyk lepší latiny jest.“ Co je na tom tak špatného, že mám rád svůj rodný jazyk, jak jinak si oni mudrlanti myslí, že se z oněch velkých jazyků stali velké jazyky? Jejich vlastní mluvčí je mají rádi a cení si jich a hájí je před ostatními.

15.3.2009 v 16:14 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Ostatní

Adam Vaněk

Úvaha o sporu kolem Národní knihovny.

Čechové jsou vesměs národem konzervativním, co se týče vkusu. Pokud se ve světě objeví něco nového, zpravidla lid v duchu liberalismu nezůstává pozadu. Ale pokud jde o určitá společenská pravidla nebo názory, stále vládne konzervatizmus. Však ono to vůbec není na škodu, vezme-li v potaz aktuální konflikt točící se kolem výstavby nové Národní knihovny, která poněkud rozpolcuje názory lidí (třebaže ve finále jejich názory nejsou podstatné, neboť konečné rozhodnutí neovlivní).

5.2.2009 v 20:25 | Karma: 16,82 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1000x
Pracující filosof.